Stuteriets historia

Grunden till dagens Stall & Stuteri Palema lades 1960, då Karl-Erik Bender och en tränare på Axevalla, Tore Ernfridsson, åkte ner till auktionen på Brodda Stuteri i Skåne.

Stoet och travaren Palema Fibber

Stallet och stuteriets historia, med stoet och travaren Palema Fibber som stammoder och namngivare.Där fastnade de för Palema Fibber, en travare med amerikanskt påbrå som de tyckte hade bra humör och fina rörelser. Hon var ett och halvt år, liten till växten och gick till auktionens billigaste pris: 4 900 kronor. En bonde från Vinköl vid namn Olsson fick vara med i affären, men han löstes ut efter ett år.

Så var grunden lagd. Tore tränade stoet som verkade lovande och när hon anmäldes till start som treåring så vann hon sitt första lopp. Totalt sprang Palema Fibber in 70 000 kronor och hade tio raka segrar på sin meritlista. Dessvärre matchades hon för hårt och gick sönder redan som fyraåring.

Fölet Miss Palema

Därefter fick hon ett föl, Miss Palema, tävlade lite igen med vinst i ett lopp, men gick sedan till avel och fick ytterligare tre föl:

  • Mr Palema
  • Ove Palema
  • Richard Palema

Drygt tio år gammal dog Palema Fibber av kolik.

Stammodern Palema Fibber

Palema Fibber gav namn åt stallet och alla hästar som föddes upp i egen regi fick redan från början efternamnet Palema – en tradition som har hållits fast vid.

Som förnamn har använts namn ur familjekretsen, och när det inte räckte till har också anställda i företaget (Benders Sverige AB) fått låna sina namn åt fölen.